Hoe zachter, hoe gevoeliger...
Tijdens de zwangerschap beïnvloedt de veranderende hormoontoevoer de huid. Ze raakt sneller gedehydrateerd, waardoor ze minder stevig, maar des te gevoeliger is. Een dagelijkse handeling zoals scheren wordt zo plots een agressieve aanval op de huid. Je kan het scheren natuurlijk niet bannen tot de baby geboren wordt, maar je treft best de nodige voorzorgsmaatregelen voor en na het scheren.
Dagelijkse, intensieve hydratatie: je huid twee maal per dag voeden en hydrateren is echt nodig om ze te beschermen.
Een reinigende gel net voor het scheren: een gezonde huid, zonder onzuiverheden, zal minder hevig reageren.
Een verzachtende, hydraterende balsem net na het scheren: speciale zwangerschapsbalsems minderen uitrekkingen en hydrateren de huid intensief.
Iedere methode vraagt een andere aanpak
Je kan gedurende de zwangerschap gerust je benen, oksels en bikinilijn zelf blijven scheren als je de nodige voorzorgsmaatregelen treft. Je mag echter de eventuele beharing op de bruine lijn die van de navel tot het schaambeen loopt en na de bevalling zal verdwijnen, niet verwijderen.
Scheermesjes: zij zijn ongevaarlijk op voorwaarde dat de mesjes schoon zijn, zodat een microwonde eventuele ziektekiemen geen vrij spel geeft. Om het risico op snijwonden te vermijden en de huid te sparen, gebruik je best een scheercrème, zelfs als het scheermesje zelf voorzien is van een hydraterende strip. Aangezien het haar na een dergelijke scheerbeurt snel terug groeit, zal je je bovendien regelmatig moeten scheren.
Het elektrisch scheerapparaat: dit apparaat garandeert een langdurige ontharing van 2 tot 3 weken, waardoor de huid minder vaak wordt belast. Deze methode kan echter wat pijnlijk zijn voor gevoelige huidtypes en kan bovendien irritaties veroorzaken als het scheerapparaat niet steeds grondig wordt gereinigd.
Was: voor een gladde huid gedurende 2 à 3 weken, maar deze methode is nooit pijnloos. Iedere vrouw zal, naargelang haar huidtype, inschatten of deze methode voortgezet kan worden. Je kiest beter voor koude wasstrips, ook al kunnen die pas gebruikt worden wanneer het haar opnieuw een zekere lengte heeft bereikt. Met koude wasstrips loop je, in tegenstelling tot de warme was, geen risico op brandwonden. Warme was gebruik je sowieso beter niet als je vaatstoornissen hebt.
Ontharingscrèmes: de crèmes bevatten actieve bestanddelen die diep in de huid dringen en worden dus beter niet gebruikt tijdens de zwangerschap want de huid is dan gevoeliger.
De laser of IPL: aangezien de straling de huid binnendringt, wordt het sterk afgeraden deze methodes te gebruiken tijdens de zwangerschap.