• Gratis verzending vanaf 50€

    • #La grossesse
    • #Post partum

    De eerste keer seks na de bevalling: wanneer & hoe?

    Bijgewerkt op 8 januari 2025
    De 31 oktober 2024
    2022_EDITORIAL_CAMPAIGN_PARENTALITY_SEXUALITY_ARTICLE_VISUAL_4_600x600_1 - Mustela Belgium - 1

    Na de geboorte van een kind kan het oppakken van een fijn liefdesleven vragen oproepen en onzekerheden met zich meebrengen. De maanden na de bevalling moeten ouders een nieuw leven opbouwen met hun baby, waardoor seks bij veel ouders naar de achtergrond wordt geschoven. We begeleiden je stap voor stap door de belangrijkste onderwerpen: wanneer en hoe je weer seks kan hebben, anticonceptie na de bevalling, mogelijke blokkades, en tips om je libido te stimuleren.

    Inhoud

    1. Hoe lang wachten met seks na de bevalling?
    2. Anticonceptie na de bevalling: wanneer herbeginnen?
    3. Seksualiteit na de zwangerschap: mogelijke blokkades
    4. Oplossingen om je libido en seksleven te boosten

    Hoe lang wachten met seks na de bevalling?

    Waarom 6 weken wachten met seks na de bevalling?

    Kan je 3 weken na de bevalling weer seks hebben? Liever niet. Gynaecologen en artsen raden aan om niet eerder dan zes weken na de bevalling de eerste keer seks te hebben. Dit geeft je lichaam de tijd om te herstellen en zorgt ervoor dat je baarmoederhals volledig kan sluiten. Je baarmoeder blijft nog een tijdje gevoelig en gedurende deze periode herstelt de vagina geleidelijk zijn elasticiteit en vochtbalans, en nemen de postnatale bloedingen, ook lochiën genoemd, af, waardoor het risico op infecties kleiner wordt.

    Dit tijdsbestek kan per vrouw verschillen. Sommigen vrouwen hebben veel zin in seks na de  bevalling en voelen zich eerder klaar, terwijl anderen meer tijd nodig hebben om hun lichamelijke veranderingen te aanvaarden en zich opnieuw comfortabel te voelen. Het trainen van de bekkenbodemspieren is ook belangrijk: dit versterkt de bekkenbodem en helpt urineverlies te voorkomen, wat bijdraagt aan een rustigere herstart van je seksleven. Bij perineale pijn kunnen ontstekingsremmers zoals ibuprofen voor directe verlichting zorgen.

    Tips voor seks na de bevalling

    Gun jezelf de tijd om weer in contact te komen met je lichaam. Onze selflove tip: Mustela's Essential care die de huid helpt te verstevigen, zowel in de zwangerschap als postpartumperiode. Zorg voor fijne manieren om te ontspannen en voor jezelf te zorgen, zoals een warm bad nemen of ademhalingsoefeningen doen.

    Het is daarnaast heel belangrijk dat partners openlijk met elkaar praten over hun gevoelens, angsten en verwachtingen. Veel vrouwen hebben bijvoorbeeld angst voor pijn of zijn bezorgd dat seks na de bevalling anders voelt voor mannen. Ook de stress van het ouderschap is voor velen een belangrijke blokkade. Deze communicatie is essentieel om misverstanden te voorkomen en jullie band te versterken.

    Begin met tedere aanrakingen en knuffels, zonder de druk om meteen verder te gaan. Verken alternatieven voor penetratie en ga samen op zoek naar seksuele prikkels, zoals sensuele massages of orale seks om zo samen in de juiste stemming te komen en de fysieke intimiteit zonder pijn te herontdekken. Ontdek ook onze 5 tips om jullie relatie als kersverse ouders nieuw leven in te blazen.

     

    Welke standjes doen geen pijn na de bevalling?

    Na de bevalling kunnen bepaalde standjes comfortabeler zijn om de seksuele relatie weer op te bouwen. Begin rustig en kijk vooral samen met je partner wat voor allebei aangenaam voelt. Standjes waarbij je op je zij ligt, kunnen bijvoorbeeld helpen om druk op de buik te verminderen en de diepte van de penetratie beter te beheersen. Dit is vooral handig als je een keizersnede hebt gehad, eventuele hechtingen of gelijk welke klachten hebt.

    De Andromache-positie (waarbij de vrouw bovenop zit) stelt je in staat om het ritme en de hoek van de penetratie te controleren, wat mogelijke pijn kan verminderen. Ook standjes waarbij de vrouw op haar zij ligt, zoals de lepelhouding, worden aangeraden voor een zachte penetratie.

    De eerste keer seks is vaak heel spannend en daarom is het verstandig om rustig te beginnen en standjes te kiezen die geen diepe penetratie vereisen. Kussens kunnen hierbij voor extra steun en comfort zorgen. Daarnaast kan het gebruik van een glijmiddel op waterbasis handig zijn om vaginale droogheid tegen te gaan, wat vaak voorkomt bij vrouwen die borstvoeding geven.

     

    Anticonceptie na de bevalling: wanneer herbeginnen?

    Welke anticonceptie je het best gebruikt, hangt af van of je borstvoeding geeft of niet. Voor vrouwen die borstvoeding geven, worden vaak progestageen-alleen-methoden aanbevolen, zoals de mini-pil, een progestageen-implantaat of driemaandelijkse injecties, die vanaf 21 dagen na de bevalling gebruikt kunnen worden.

    Als je geen borstvoeding geeft, kun je direct beginnen met lokale anticonceptiemiddelen, zoals condooms of zaaddodende middelen, wanneer je weer seksueel actief wordt. Hormonale methoden, zoals de combinatiepil, kunnen zes weken na de bevalling overwogen worden, om het risico op trombose te minimaliseren.

    Raadpleeg altijd je arts om de meest geschikte anticonceptiemethode voor jouw situatie te kiezen. De postnatale controle, die meestal zes tot acht weken na de bevalling plaatsvindt, is een goed moment om je opties te bespreken.

    Seksualiteit na de zwangerschap: mogelijke blokkades

    Of je nu zwanger bent of al bent bevallen, het kan zijn dat je je in een situatie bevindt waarin je seksleven niet lijkt te bestaan, dat je bang bent voor seks na de bevalling of dat je helemaal niet tevreden bent met je huidige intieme relatie. Het belangrijkste om te weten is dat je helemaal niet alleen bent en je je nergens schuldig voor hoeft te voelen. Hieronder geven we enkele voorbeelden en oorzaken die dit kunnen verklaren. 

    Een cijfer dat raakt: 82,5%. Dat is het percentage vrouwen dat bang is voor seks na de bevalling.

    Lichamelijke veranderingen

    Na de bevalling ondergaat je lichaam veel veranderingen, zoals littekens, striemen, losse huid en hormonale schommelingen, die je zelfbeeld kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk te onthouden dat elk lichaam uniek is en tijd nodig heeft om zich aan te passen. Zelfzorg en het vieren van deze veranderingen kunnen helpen om je weer goed in je vel te voelen. Ontdek onze tips om je huid te verzorgen als kersverse mama. 

    Pijn door een litteken

    Als gevolg van een episiotomie of een scheur tijdens de bevalling, kun je klachten hebben en last blijven houden van pijn of ongemak. Het is belangrijk om het advies te volgen van je verloskundige of arts, maar ook om met je partner te praten, zodat hij of zij begrijpt wat je ervaart.

    Gebrek aan slaap beïnvloedt je libido

    In een onderzoek naar "seksualiteit bij ouderschap", uitgevoerd door het platform Parent Épuisé, werd 10.126 deelnemers gevraagd naar hun intieme leven. 61% gaf aan niet tevreden te zijn met hun seksleven, en 59% van degenen die hun problemen toelichtten, noemde vermoeidheid als belangrijkste oorzaak. Dit is vooral een grote uitdaging voor ouders van kinderen onder de één jaar. De stress van het ouderschap is inderdaad een niet te onderschatten pijnpunt voor jonge ouders.

    Ervaring van een ouder: 

    “De eerste maanden na de geboorte van onze dochter ben ik de tel kwijtgeraakt van het aantal nachtelijke wakkermomenten. We waren uitgeput. Ik herinner me dat als ik me ’s avonds nog kon douchen voor het slapengaan, dat al een overwinning was. Seks… dat stond niet eens op mijn to-do-lijstje. Hoe vermoeider we waren, hoe sneller we geïrriteerd raakten... Niet bepaald het ideale voorspel! Het verlangen kwam pas echt terug toen onze dochter doorsliep.” – Sophie

    Angst om onderbroken te worden door je kind

    Er zijn twee scenario’s waarbij de aanwezigheid van je kind invloed kan hebben op je verlangen. Enerzijds, tijdens de zwangerschap, wanneer de bewegingen van je baby je verlangen kunnen blokkeren. Anderzijds, wanneer je kind in de kamer ernaast slaapt en op elk moment binnen kan lopen. Dit gebrek aan privacy kan voor ouders een rem zijn op hun intimiteit en de stemming verbreken.

    Ervaring van een ouder: 

    “Weten dat de kinderen dichtbij waren, was een echte blokkade in de eerste jaren. Het idee dat een van hen op elk moment kon huilen voor een flesje, een knuffel, omdat een speen was gevallen, of door een nachtmerrie... en zo kan ik nog wel even doorgaan, dat heeft echt mijn verlangens verstoord. Mijn libido kwam pas terug zodra de kinderen bij hun grootouders waren. Maar daar hebben we nooit met elkaar over gesproken.” – Alexandre

    Postnatale depressie

    De postnatale periode is een tijd van grote emotionele schommelingen, en soms kunnen moeders last krijgen van een postnatale depressie. Deze aandoening, die tussen 10 en 30% van de vrouwen treft, kan een serieuze impact hebben op het koppel. Als dit gebeurt, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken via een therapeut of, indien nodig, met medicatie.

    Oplossingen om je libido en seksleven te boosten

    Zorg voor opvang voor je kids

    Als het mogelijk is, probeer je kind een paar uur, een avond of een weekend aan iemand anders toe te vertrouwen. Wat tijd voor jezelf, een warm diner (in plaats van een koude maaltijd die je constant moet onderbreken) kan wonderen doen om je beter te voelen en ruimte te maken voor intimiteit.

    Ervaring van een ouder: 

    “De eerste maanden na de geboorte van onze tweede dochter waren we totaal uitgeput. Omdat we ver van onze familie woonden, was het moeilijk om tijd voor onszelf te vinden, om op te laden, om samen romantisch te dineren... Alles draaide om de kinderen, hun behoeften en de dagelijkse routine. Wat betreft intimiteit was er helemaal niets. De doorbraak? Toen onze baby begon door te slapen. Meer slaap, minder spanningen, en we begonnen weer beter met elkaar te praten en te proberen de mentale last van elkaar te verlichten. Langzaam maar zeker begonnen we weer een 'wij twee' te vinden, met strelingen, een lief woordje, en een spontane lunch samen in de week... en ook weer momenten samen onder de dekens. Maar het was duidelijk dat de sleutel voor ons was om slaap te krijgen en wat tijd voor onszelf.” – Bastien

    Praat met je partner

    Open communicatie is essentieel om de connectie binnen de relatie te herstellen. Maar hoewel dit vanzelfsprekend lijkt, kan het in de praktijk moeilijk zijn om hier de tijd voor te vinden. Wanneer vermoeidheid de boventoon voert en de mentale belasting hoog is, kan het lastig zijn om de juiste woorden te vinden en een moment te kiezen om te praten.

    Raadpleeg een professional

    Het kan ook helpen om hulp te zoeken bij een professional. Dit kan je verloskundige zijn of je gynaecoloog, maar je kunt ook overwegen om een seksuoloog te raadplegen. Zij kunnen helpen om de dialoog in je relatie te herstellen, de situatie te begrijpen en oplossingen te vinden voor eventuele blokkades.

    Wat zegt de seksuologe: 

    “Vind je het moeilijk om erover te praten? Dat is heel begrijpelijk. 'Het eerste dat ik tegen iemand zeg die me benadert, is: 'Wat moedig van je om te bellen', vertelt Sheila Warembourg, seksuologe en trainer. 'Ik erken dat het niet gemakkelijk is om de stap te zetten, en ik ben hier om je te helpen beter te begrijpen, meer helderheid te krijgen en andere mogelijkheden te overwegen. In het geval van blokkades tijdens de zwangerschap of na de bevalling, kan dit misschien een kans zijn om seksualiteit op een andere manier te bekijken (meer aanrakingen en minder penetratie bijvoorbeeld).”

    Lees meer over het ouderschap hier.

    Gerelateerde producten

    {"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}