Vanaf 3 maanden:
Gekleurde eieren
Haal een hoop felgekleurde plastic of glanzende houten eieren met tekeningen of andere versiering in huis. Let er bij de aankoop op dat ze veilig zijn als je baby ze naar zijn mondje wil brengen. Leg ze tijdens de paasperiode rond de luiertafel. Deze eitjes passen goed in de handjes en geven je baby een bezigheid tijdens het verversen van de luier: geef ze één voor één aan en laat je baby er op zijn gemak naar kijken voordat je het volgende eitje geeft.
De spectaculaire natuur
Pasen is de periode waarin de lente zich volop laat zien. Installeer je baby in een draagzak en ga samen op ontdekking in de natuur: laat je baby in het bos of gewoon in een park luisteren naar de zingende vogels, de waaiende wind, een kabbelende rivier,… Laat hem voelen aan de schors van een boom, het zachte gras, de knisperende bladeren,... Bewonder samen de kleuren van de bloemen en snuif de geuren op… je kind lijkt misschien weinig interesse te tonen, maar wees gerust dat hij de sfeer van de natuur rond hem zeker zal waarderen.
Vanaf 6 maanden
Mooi klokkenspel
Baby’s zijn al van jongs af aan erg gevoelig voor de geluiden in hun omgeving. Met Pasen staan de klokken in de schijnwerpers: probeer veel klokjes met verschillende geluiden te vinden en laat ze voorzichtig voor je baby klingelen. Laat baby ze daarna vasthouden. Hij zal waarschijnlijk zelf ook proberen om ermee te schudden zodat hij die mooie geluidjes nog eens kan horen.
Een mandje vol schatten
Vul een mandje met zacht stro en verstop er verschillende voorwerpen in die te maken hebben met Pasen: klokjes, figuurtjes van konijnen, kippen of donzige kuikentjes, versierde eieren ... Geef dat mandje aan je baby en laat hem geleidelijk aan alle verrassingen ontdekken terwijl je bij elk voorwerp wat uitleg geeft. Verwondering verzekerd!
Vanaf 1 jaar:
Lenteboom
Geniet samen met je baby van een wandeling in de natuur om een paar bloeiende twijgjes te plukken. Zet die thuis in een grote vaas en hang er kleurrijke eieren, klokjes, kuikentjes en andere paasdecoratie in. Laat je kind het resultaat bewonderen en bespreek samen wat er allemaal in de paasboom hangt. Een paasboom is net als een kerstboom een fascinerende traditie voor peuters.
Paaseitjes rapen
Als je baby al zijn eerste stapjes heeft gezet, kan je hem op paasdag laten kennismaken met een vereenvoudigde versie van de zoektocht naar paaseitjes. Leg in je huis of in de eventuele tuin wat paaseieren in glanzende papiertjes op de grond. Vorm zo een bochtige maar duidelijke lijn die je kind naar zijn paasverrassing zal leiden (chocolaatjes of een speelgoedje, afhankelijk van de leeftijd): hij zal met veel plezier al die schatten verzamelen. Hoe ouder je kind is, hoe beter je de eieren kunt verstoppen en hoe leuker het zoeken wordt.
Vanaf 18 maanden:
Verrassingseieren
Koop wat kartonnen of plastic eieren die bestaan uit twee helften. Vul ze met kleine dingen: autootjes, figuurtjes of ander klein speelgoed. Geef ze vervolgens aan je kind en toon hoe hij het eerste kan openen. Wat zal hij dolgraag ontdekken wat er in de volgende eitjes zit om ze daarna telkens opnieuw te sluiten en te openen.
Vanaf 2 jaar:
Paasdecoratie
Een kind van twee jaar is voldoende handig om kennis te maken met creatieve activiteiten: tekenen, vingerverven en eenvoudige collages zijn erg leuk. Knip vormpjes van kippen, eieren, konijnen of klokken uit in dik karton om ze daarna te versieren. Geef je kleintje verf, stickers, grote viltstiften, crêpepapier om te scheuren, pluimen, katoenen balletjes … Help hem indien nodig met het lijmen van de decoratie. Bewonder achteraf samen het resultaat en gebruik het om zijn slaapkamer in paaskleuren te hullen!
Paasmandje
Stel je kind voor om samen een paasmandje te maken met gerecycled materiaal. Zoek eerst een kartonnen doos: een doos van brikken melk of vruchtensap, een schoenendoosje, een grote doos van knijpflesjes of iets anders. Knip de bovenkant van de doos eraf en gooi die weg. Knip vervolgens een handvat in karton en plak dat op de doos. je kind kan zijn mandje daarna zelf nog versieren met verf, stiften, stickers, zijdepapier … Later op paasdag kan hij het mandje gebruiken als hij paaseieren gaat rapen.
Kuikentje
Vraag je kind om zijn hand op een geel stuk karton te leggen met zijn duim zo ver mogelijk van de andere vingers. Teken de omtrek van zijn handje en knip die vorm uit. Teken vervolgens een oogje en een snavel op de duim en kleef samen wat witte of gele pluimpjes op alle andere vingers: het resultaat is een kuikentje in de vorm van de hand van je kind! Vind nog veel meer ideeën voor activiteiten met je baby door de gratis Mustela&Moi app te downloaden.