Alles hangt af van je niveau
Je doet aan hardlopen en je hebt groot gelijk! Joggen is net als andere uithoudingssporten uitstekend voor uw hart en vaten, bloedsuikerspiegel, cholesterol en botdichtheid. Het helpt jou beter om te gaan met stress en je concentratievermogen te optimaliseren. Bovendien krijg en behoud je zo een slanker figuur, wat eveneens mooi meegenomen is. De verleiding is dan ook groot om als toekomstige mama nog steeds van die voordelen te willen profiteren … en om ook je baby mee te laten genieten. Waarom niet, maar... je niveau bepaalt alles. Als je tot die vele vrouwen behoort die geregeld gaan joggen, dan kan je met je favoriete activiteit blijven doorgaan tot de 3de of zelfs 4de maand van de zwangerschap, afhankelijk van je conditie. Volg natuurlijk wel steeds de raad van je arts op en loop veilig. Als beginnende loopster ga je voortaan echter best gewoon wandelen (een activiteit die eveneens je uithoudingsvermogen aanspreekt) en je wacht beter tot de baby 3 maanden oud is voordat je opnieuw in uw loopschoenen springt!
Aandachtspunten om veilig te joggen
Zodra je van je arts groen licht hebt gekregen, kan je zonder moeite tot de 4de maand blijven joggen. Daarna schakel je beter over op een rustigere activiteit zoals zwemmen of yoga. Vergeet tot die tijd niet om je spieren goed los te werken en voldoende te rusten, maar neem ook enkele voorzorgsmaatregelen zodat het joggen gezond blijft voor u én je baby.
Drink meer
Voldoende hydrateren tijdens het sporten is nog belangrijker nu je zwanger bent. Vergeet dus niet om 30 minuten voor je begint met kleine slokjes een halve liter water te drinken en drink ook tijdens je activiteit om de 10 minuten (las daar ook daadwerkelijk een pauze voor in). Ook achteraf is rustig hydrateren belangrijk om de voorraad aan gezonde mineralen in uw lichaam aan te vullen.
Forceer zeker niets
Twee keer per week 20 à 40 minuten rustig joggen is ruimschoots voldoende om in goede conditie te blijven. Dit is niet het moment om een record te breken! En om je knieën te beschermen tegen de voortdurende schokken van het lopen (bij elke pas moeten ze het vijfvoudige van uw gewicht opvangen …), wissel het joggen best af met activiteiten waarbij je je gewicht niet zelf moet dragen en je gewrichten dus wat worden gespaard, zoals zwemmen of fietsen.
Kies goede loopschoenen
Raadpleeg gerust een podoloog om zeker te zijn dat je schoenen aangepast zijn aan de ondergrond en aan je gewicht. Zo’n specialist kan jou na een kort onderzoek eventueel ook speciale inlegzolen voorschrijven om de schokken optimaal op te vangen en elk risico op een val of blessures aan pezen of spieren te vermijden.
Verwen je borsten
Je zal al wel gemerkt hebben dat je boezem al sinds de eerste maand van je zwangerschap zwaarder is geworden en niet meer zo goed bestand is tegen de schokken van het lopen. Je hebt er nu alle belang bij om tijdens het joggen een speciale sportbeha te dragen, ook al droeg je er tevoren geen. Zo voorkom je dat de huid van je borsten wordt uitgerekt. Nog beter is een aanvullende dagelijkse verzorging met producten die specifiek ontwikkeld zijn voor toekomstige mama’s.
Bescherm je buik
Het zwaartepunt van je lichaam verplaatst zich naarmate je buik mooi ronder wordt. Ga systematisch joggen op een zachte en vlakke ondergrond om je evenwicht niet te verliezen. Draag een legging die verstevigd is ter hoogte van de buik; die is niet alleen doeltreffend maar zit ook goed. Vergeet je buik na het lopen niet te verwennen met een hydraterende massage (de wrijving tegen je kleding droogt je huid nog meer uit) en een behandeling tegen zwangerschapsstriemen (het lopen kan soms striemen in de hand werken).
Verstevig je perineum
Deze groep spieren die je bekkenholte ondersteunen, is belangrijk voor het goede verloop van je zwangerschap. Tijdens het lopen verhogen de herhaalde schokken op de grond de druk op je buik en dus ook de druk op je perineum. Besteed dus eveneens aandacht aan de versteviging van je perineum zodat die niet verslapt.
Luister altijd naar je lichaam
Je loopt voortaan niet meer alleen en moet dus dubbel zo goed luisteren naar je lichaam. Bij het minste teken van vermoeidheid stop je beter met joggen zodat je niet kan vallen of iets verstuiken … Tijdens de zwangerschap worden je gewrichtsbanden immers weker om de bevalling vlotter te laten verlopen en door die verhoogde elasticiteit loop je meer risico om je enkel of knie te verstuiken. Vergeet niet dat lopen niet de enige manier is om goed voor je lichaam te zorgen: leg ook je opperhuid in de watten!