De aanstaande moeder ondersteunen in het dagelijkse leven
De zwangerschap is een ingrijpende verandering voor je partner, zowel op lichamelijk als op emotioneel vlak. Gedurende de komende negen maanden zal ze behoefte hebben aan je materiële en affectieve ondersteuning.
- Vanaf de eerste weken kan ze last hebben van soms hevige braakneigingen. Neem, om haar te ontlasten, zoveel mogelijk de bereiding van maaltijden op jou: je kan zo vermijden dat ze voedsel moet bereiden dat haar maag doet keren. Denk er ook aan haar iets te eten te brengen vóór ze opstaat 's morgens: dit laat dikwijls toe de braakneigingen te verlichten.
- Globaal gesproken is de zwangerschap een heel vermoeiende periode voor de aanstaande moeder. Ontlast haar zoveel mogelijk van de materiële taken en moedig haar aan om uit te rusten. Als je soms vindt dat ze zich niet genoeg spaart met het oog op haar zwangerschap, praat er dan met haar over en bied je hulp en steun aan, zodat ze het rustiger aan kan doen.
- Ja kan ook verrast worden door haar stemmingswisselingen: ze zijn namelijk gekoppeld aan hormonale veranderingen die dikwijls heel grote gevoeligheid met zich mee brengen. Wees geduldig, luister naar haar en stel haar gerust als ze zich angstig toont.
- Vanaf het 2e trimester van de zwangerschap begint je partner moe te worden door de zwaarte van haar buik, die elke fysieke activiteit moeilijk maakt, zelfs het gewoon rechtstaan. Ontlast haar zo snel als je kan: doe voor haar de boodschappen, draag de zware lasten, neem het huishouden en het klaarmaken van het eten op je, vertraag bij het stappen zodat ze aan je zijde kan lopen als ze de neiging heeft om buiten adem te raken ...
- Indien ze lijdt aan rugpijn of zwaarte in de benen (frequente stoornissen, vooral aan het einde van de zwangerschap), stel haar dan een massage voor om haar te ontspannen. Deze tedere momenten zijn ook een gelegenheid om intimiteit met elkaar te beleven.
- De seksualiteit van het koppel wordt dikwijls verstoord tijdens de zwangerschap, en het libido van je partner kan minder intens zijn dan gewoonlijk. Soms verandert de zwangerschap ook de fysieke reacties: minder vaginale lubrificatie, pijn bij de penetratie of post-orgastische uteriene contracties kunnen ook haar verlangen verminderen. Toon geduld en begrip en vermijd om er een onderwerp van onenigheid van te maken.
Je betrokkenheid bij de zwangerschap
Vanaf de eerste weken van de zwangerschap voelt je partner alle veranderingen die aan de gang zijn in heel haar lichaam. Voor jou blijft dat allemaal abstract en is het soms moeilijk om evenveel betrokken te zijn in afwachting van de grote gebeurtenis ... Talrijke kleine gebaren kunnen jou helpen om bewust te worden van je toekomstig vaderschap en je inzet aan de aanstaande mama te tonen.
• Indien dit mogelijk is, vergezel haar dan tijdens haar afspraken voor de opvolging van haar zwangerschap bij haar gynaecoloog of haar vroedvrouw. Dat zal je toelaten vragen te stellen en om gelijktijdig met haar alle adviezen te krijgen. Vanaf de 2e maand van de zwangerschap zal je dit ook de gelegenheid geven het leven te horen dat groeit in haar buik, door te luisteren naar de hartslag van het embryo. Een magisch en dikwijls ontroerend geluid dat ertoe zal bijdragen om de realiteit van de zwangerschap in je te verankeren.
- Regel het ook zo dat je aanwezig kan zijn bij de drie belangrijkste echografieën. Je zal zo je baby kunnen zien, je realiseren in welke mate hij beweegt, actief en levend is! Aarzel niet, na elk onderzoek, vragen te stellen aan de gezondheidswerker of hem te vragen opnieuw enkele beelden te tonen van je kind als je daar zin in hebt.
- Overweeg, bij het kiezen van je manier van voorbereiding van de bevalling, haptonomie: gedefinieerd als de wetenschap van affectiviteit, biedt het een bevoorrechte plaats aan de toekomstige papa. De sessies kunnen beginnen vanaf dat de bewegingen van de baby merkbaar zijn voor je partner. Gebaseerd op de dialoog met je kind via specifieke aanrakingen, biedt de haptonomie je een unieke manier om een affectieve communicatie met hem aan te gaan.
- Aarzel niet om samen met je partner helemaal betrokken te zijn in de keuze van de kraamkliniek. Geef je mening, zelfs indien deze keuze vaak wordt gemaakt door de moeder in functie van haar plan in verband met de bevalling, de ontvangst van de papa als voorbereiding op de geboorte, in de verloskamer en tijdens het verblijf op de kraamafdeling, zijn belangrijke criteria voor jou en voor haar! Het respecteren van de plaats die je wil hebben bij haar tijdens en na de geboorte, is belangrijk om je te helpen bij je nieuwe rol als vader.
- Probeer, indien je partner eenmaal je baby zal voelen bewegen, dit ook waar te nemen door je handen op de onderkant van haar buik te leggen. Verwacht in het begin niet te veel schoppen te voelen, maar veeleer een aanwezigheid die je hand vult of een gewaarwording vergelijkbaar met kleine bubbels die openbarsten. Indien je nog niets gewaar wordt, heb dan geduld en probeer het enkele dagen later opnieuw.
- Indien je je baby begint te voelen, gun jezelf dan een kalm moment dat je volledig besteedt aan de communicatie met hem, indien mogelijk elke dag. Je kan hem niet alleen aanraken doorheen de buik, maar ook met hem praten, hem laten luisteren naar muziek,...
- Doe mee, om je reeds te verplaatsen in het toekomstig leven van je kind, aan de materiële voorbereiding van zijn komst: herschilder zijn kamer, neem deel aan de keuze van de meubelen of van de kinderwagen waar je trost op zult zijn als je met de baby gaat wandelen! Je partner zal ook zeker geraakt zijn om je zo vol inzet bezig te zien.