• Gratis verzending vanaf 50€

    • #Le soin de bébé
    • #Peau atopique et eczéma

    Atopische huid: veelgestelde vragen

    Bijgewerkt op 8 januari 2025
    advice_faq_slider - Mustela Belgium - 1
    Geschreven in samenwerking met Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatologe en lid van de groep deskundigen van Mustela.

     

    Heeft borstvoeding een positieve of negatieve invloed op atopisch eczeem?

    Dit is een vraag waarover de meningen verschillen. Sommigen raden borstvoeding aan omdat het je baby beter helpt beschermen tegen veel infecties en allergieën. Dat klopt. Anderen zullen zeggen dat als het kind al een allergie heeft, de mama bepaalde voedingsmiddelen van haar menu zou moeten schrappen om geen allergenen door te geven. Deze voorzorgsmaatregel is echter niet uitdrukkelijk aangetoond. Bespreek het best met je arts.

    Aangezien atopisch eczeem slechts zelden verband houdt met een voedselallergie, is er geen reden om je kind geen borstvoeding te geven als je dat graag wilt. Integendeel!

     

    Welke producten zijn geschikt voor een gerichte dagelijkse verzorging en behandeling van het atopisch eczeem van mijn baby?

    Kies voor dagelijks gebruik altijd emollientia! Met de verrijkte formules van deze specifieke verzorgingsproducten voor baby’s en kinderen kan de lipidenlaag van de huid van je baby immers opnieuw opgebouwd worden om zo de huidbarrière te herstellen en te beschermen. En al even uitzonderlijk is het feit dat de drang tot krabben hiermee onmiddellijk tot wel 95% kan verminderen! Die werking vinden we terug bij Mustela-producten zoals de Stelatopia+ Emolliërende Crème. Je kan ze minstens één of twee keer per dag aanbrengen (zie onze gebruiksinstructies), bijvoorbeeld na het douchen en zelfs tijdens of in het bad.

    Kortom, het zijn onmisbare verzorgingsproducten in geval van atopisch eczeem. De enige voorzorgsmaatregel: tijdens opstoten mogen ze niet worden aangebracht op vochtige letsels. In zo’n geval is de behandeling die je arts voorschrijft de meest geschikte?

     

    Kan ik mijn kind vaccineren in geval van atopisch eczeem?

    Zeker! Vaccins verergeren het atopisch eczeem niet en beschermen je baby bovendien tegen veel ziekten zoals difterie, tetanus en polio. Ook al is de kans tegenwoordig klein dat je kind in aanraking komt met die infecties, toch is het nooit slecht om uw kind tijdig alle aanbevolen inentingen te geven. Tijdens opstoten kan je de vaccins voor je baby wel best even uitstellen, maar dat is dan eerder gewoon om hem niet nog meer ongemak te bezorgen!

     

    Op welke momenten heeft mijn kind kans op opstoten van atopisch eczeem?

    Dat is onmogelijk nauwkeurig te voorspellen omdat alles afhangt van de familiale voorgeschiedenis en de gevoeligheid van je kind. Wel weten we dat atopisch eczeem afwisselend periodes zonder symptomen en periodes met opstoten kent. Die periodes zonder symptomen kunnen bespoedigd worden met de juiste verzorgingsproducten, zoals de speciale emollientia voor baby’s en kinderen, en met enkele dagelijkse voorzorgsmaatregelen zoals het regelmatig verluchten van de kamers in huis en het vermijden van activiteiten die overmatig zweten veroorzaken. Bovendien is aangetoond dat opstoten sneller optreden wanneer je baby tandjes krijgt of als hij een zware verkoudheid heeft opgelopen, dus rinofaryngitis in medische termen.

     

    Atopisch eczeem is erfelijk, maar is de hevigheid van de opstoten dat ook?

    Absoluut niet! Maak je dus geen zorgen als jij of je partner ernstige opstoten en hevige jeuk heeft gehad. je kind zal zijn of haar “eigen” atopisch eczeem hebben dat ondanks je ervaring toch mild kan zijn. Laat atopisch eczeem sporen en littekens achter op de huid van de baby? Helemaal geen! Zelfs niet als de roodheid hevig is en verandert in vochtige letsels waarop uiteindelijk een korstje verschijnt (zie een huid met neiging tot atopie herkennen). En dat is nog maar een deel van het goede nieuws. Er is nog meer: atopisch eczeem is niet besmettelijk en betert gewoonlijk naarmate men ouder wordt!

     

    Zijn bepaalde voedingsmiddelen te vermijden om opstoten van atopisch eczeem te voorkomen?

    Niet noodzakelijk. Atopisch eczeem wordt zelden veroorzaakt door voedselallergie of -intolerantie. Praat bij twijfel best met je arts. Sommige voedingsmiddelen kunnen wel irritatie veroorzaken bij contact met de huid. Tijdens het eten kan contact met de mond of de huid rond de mond het immuunsysteem prikkelen en dus een opstoot in de hand werken. Raadpleeg ook dan gerust een dermatoloog of allergiespecialist als je twijfelt!

     

    Is het normaal dat mijn kind tijdens opstoten van atopisch eczeem opgezette klieren heeft?

    Ja, dat kan! Tijdens een opstoot is de huid immers ontstoken (zie ons dossier over atopisch eczeem). Het lichaam verdedigt zich, wat al voldoende kan zijn om de klieren te laten uitzetten. Denk je echter dat de letsels opnieuw geïnfecteerd zijn? Wees gerust, die kans is echt heel klein. Maar een bezoek aan je arts is natuurlijk de beste manier om duidelijkheid te krijgen.

     

    Wat is het verschil tussen atopisch eczeem en contacteczeem?

    Ze hebben maar één ding gemeen: het gaat in beide gevallen om een allergische reactie! Daarnaast is atopisch eczeem vaak erfelijk. Het kan al vanaf de eerste levensmaanden van je baby verschijnen en neemt in de meeste gevallen met de leeftijd af. Periodes zonder symptomen worden afgewisseld met opstoten waarvoor niet altijd een duidelijke aanleiding bestaat. Contacteczeem kan dan weer op elke leeftijd ontstaan, maar meestal vanaf de puberteit of op volwassen leeftijd. De oorzaak is overduidelijk: het gaat om een reactie van de huid wanneer die in “contact” komt met een welbepaald product of een stof: oplosmiddel, nikkel, een geneesmiddel, rubber ... Na het ontstaan van de eerste symptomen kan het met bepaalde verzorgingsproducten worden afgeremd, wat bij atopisch eczeem zeker niet het geval is want dat volgt tijdens een opstoot altijd een bepaald verloop.

     

    Kan ik iets doen om opstoten van atopisch eczeem te voorkomen?

    Het ontstaan van atopisch eczeem is niet helemaal te vermijden, maar bepaalde voorzorgsmaatregelen kunnen de symptomen daadwerkelijk voorkomen. Om te beginnen kan je vertrouwen op de specifieke emollientia voor baby’s en kinderen. Ze helpen de lipidenlaag van de babyhuid weer op te bouwen en zo de huidbarrière te herstellen en te beschermen. Ze kunnen ook de drang tot krabben onmiddellijk tot wel 95% verminderen!

    Daarnaast kan je ook gebaat zijn bij enkele dagelijkse gewoontes. Ze zullen de omgeving voor je kind aangenamer maken en zijn meestal gemakkelijk toe te passen: je huis verluchten, de knuffeldieren af en toe in de wasmachine steken ...

    Gerelateerde producten

    {"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}