Een samenloop van allerlei factoren
Dat is de positieve kant van atopisch eczeem: het ontstaat zeer vroeg, maar wordt milder en verdwijnt zelfs naarmate het kind ouder wordt! Maar wanneer? Alles hangt af van de gevoeligheid van je kind. Het hangt ook af van de regelmatige en dagelijkse verzorging, de omgeving, de activiteiten ... Dat geldt niet alleen tijdens opstoten, maar ook tijdens periodes zonder symptomen.
Het zijn zelfs vooral die periodes die in je voordeel kunnen spelen. Het is niet zeker dat de symptomen volledig verdwijnen, maar dagelijkse verzorging is essentieel en preventie is uiterst belangrijk! Zo heb je meteen alle troeven in handen.
Verloop van de opstoten van atopische dermatitis
Hier is een concreet overzicht van de evolutie die doorgaans wordt vastgesteld:
• De eerste tekenen van atopisch eczeem kunnen verschijnen vanaf 2 maanden, soms zelfs eerder. Tot één jaar komen ze voornamelijk voor op de molligste lichaamsdelen van uw baby: de kin, wangen, armen, buik ... Ze kunnen zich ook situeren op de kuiten en voetjes. Op die leeftijd verloopt atopisch eczeem al met opstoten, vooral wanneer de eerste tandjes doorkomen en bij neus-keelinfecties.
• Na één jaar schuift het atopische eczeem langzaam op. Het verlaat de mollige delen om zich te verschuilen tussen de plooitjes: ellebogen, benen, nek, binnenkant van de knieën, polsen ... en zelfs achter de oren, de favoriete plek van deze aandoening.
• Rond de leeftijd van drie of vier jaar blijven de symptomen tussen de plooien voorkomen, maar ook aan de handen en het gezicht, rond de mond en ter hoogte van de oogleden. Toch kunnen de opstoten stilaan minder hevig zijn.
• Rond vijf of zes jaar is de verlossing misschien nabij! De intense opstoten van eczeem kunnen verdwenen zijn, ook al blijft de huid van je kind erg droog en blijven speciale verzorgingsproducten nodig.
Moet je nu gewoon ongeduldig afwachten tot je kind stilaan de jaren van verstand bereikt? Zo simpel is het niet ... Eczeem kan tegen alle verwachtingen in al veel eerder verdwijnen, rond de leeftijd van twee jaar of zelfs al na enkele maanden. Het kan ook hardnekkig aanwezig blijven tot de puberteit of in zeldzame gevallen tot het kind volwassen is. Hoe dat komt? Dat is nog een raadsel. Men weet alleen dat de behandelingswijze daar niets mee te maken heeft. Eén ding is zeker, het wordt milder.
Nog een positieve noot om af te sluiten? De opstoten mogen dan wel hevig en regelmatig zijn, ze laten geen sporen na op de huid!