Meteen naar de content

Een goede hydratatie is noodzakelijk!

5 minuten Updated op november 28, 2024

Femme enceinte qui se touche le ventre et qui porte une gourde rose dans sa main
Je hoeft niet voor twee te eten, maar twijfel niet om je voor twee te hydrateren. Dat is zelfs heel hard nodig. Een handleiding.

 

Water: de enige onmisbare drank

Het menselijk lichaam bestaat voor 65% uit water. De lichaamscellen zijn dus voornamelijk opgebouwd uit water en kunnen niet zonder. Water voedt, bevat onontbeerlijke minerale zouten en oligo-elementen en ontdoet het lichaam van gifstoffen. En aangezien het lichaam voortdurend water afvoert (zweet, stoelgang, ademhaling), moet de voorraad telkens weer aangevuld worden. En dat geldt zeker tijdens de zwangerschap, aangezien de hormonale veranderingen de zweetklieren stimuleren om zweet af te scheiden.

Voor jou: voldoende hydratatie komt heel je lichaam ten goede. Het bloed is vloeibaarder waardoor het hart het makkelijker naar de organen en de spieren kan pompen om die te voeden en te voorzien van zuurstof … wat dan weer het risico op krampen, verrekkingen en aderaandoeningen aanzienlijk doet afnemen! Met een goede hydratatie kan je ook blaasontstekingen vermijden, die allesbehalve welkom zijn tijdens een zwangerschap. En vergeet niet dat ook je huid water nodig heeft om de toevloed van hormonen te compenseren, want die maken de huid kwetsbaar en veroorzaken sneller jeuk, een trekkend gevoel, striemen en verslapping.

Voor je baby: je hydratatie beïnvloedt de hoeveelheid vruchtwater, die aan het einde van de zwangerschap ongeveer 1 liter bedraagt. Een voldoende hoeveelheid kwaliteitsvol vruchtwater stimuleert de gezonde ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder en kan doeltreffend functioneren als beschermende barrière.

 

Drink in de zomer én winter vooraleer je dorst krijgt

Zodra je een gevoel van dorst begint te ervaren, is het dehydratatieproces al ingezet. En 1% dehydratatie betekent dat u 1 liter vocht tekortkomt, wat dan weer impliceert dat uw organen 10% minder goed functioneren. Drink doorheen de hele dag dus regelmatig met kleine slokjes om evenwichtig gespreid de aanbevolen hoeveelheid van 1,5 tot 2 liter water per dag op te nemen, of soms zelfs meer om medische redenen. En dat geldt zowel in de zomer als in de winter: als het koud is, verliezen we vocht door transpiratie, maar ook via de ademhaling (de waterdamp uit onze mond bestaat uit water). Enkel door het zweten verliezen we al 500 ml vocht per uur in de winter en 800 ml per uur zodra het 20 °C is! Dehydratatie is snel gebeurd. Controleer daarom ook de helderheid van je urine, de beste indicator van je hydratatiepeil.

 

Welk water? 

Je moet natuurlijk steeds kiezen voor kwaliteitswater. Kraantjeswater wordt streng gecontroleerd, maar de samenstelling ervan varieert naargelang de regio. Je test dus beter het nitraatgehalte voordat je ervan drinkt. En vraag raad aan uw arts. Laat het water in ieder geval eerst enkele minuten lopen voordat je ervan drinkt. Of neem het zekere voor het onzekere en kies voor fleswater. Liefst plat water (spuitwater werkt een opgeblazen gevoel in de hand), licht gemineraliseerd en met een laag natriumgehalte. Je arts kan jou echter water rijk aan calcium en magnesium aanraden als je voeding niet voorziet in al je behoeften. Hoe dan ook, laat niemand rechtstreeks uit je fles drinken en drink de fles leeg op dezelfde dag waarop je ze hebt geopend om bacteriën te vermijden.

 

Niet te koud alstublieft

Het is erg verleidelijk om het water bij warm weer lekker koel te drinken, maar dat doe je beter niet. De interne lichaamstemperatuur bedraagt ongeveer 37,5 °C. Het lichaam moet onnodige inspanningen leveren als het plots ijskoud water te verwerken krijgt. Er worden dan calorieën verbruikt om het water te verwarmen voordat het opgenomen wordt. Bovendien geeft te koud water meteen de indruk dat je meer dan voldoende gerehydrateerd bent, waardoor je in feite te weinig drinkt. Bovendien kan je maag-darmklachten krijgen. De juiste temperatuur voor drinkwater? 18 °C.

 

Eten is ook drinken ...

Je lichaam haalt ook vocht uit voeding: groenten en fruit bestaan gemiddeld voor 90% uit water. Als je 500 g groenten en 300 g fruit per dag eet, neem je eigenlijk al meer dan een halve liter water op. Melkdrankjes en zuivelproducten bestaan voor 50 tot 80% uit water en zijn eveneens goed om je lichaam te hydrateren. De juiste voeding kan je dus helpen een gebrekkige hydratatie te compenseren, maar kan geen water vervangen! Als zuiver water je echt niet smaakt, kan je ook opteren voor thee of infusies.

Meer artikels
Lees meer
Lees meer
Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}